Top 30 superlative la FCRP


E timpul să las deoparte generalităţile şi să trec la chestiuni concrete. Cu nume şi prenume. Ştiţi ce zicea Zorba Grecul: Şi tu ai un diavol în tine, dar încă nu ştii cum îl cheamă, şi, fiindcă nu ştii, te înăbuşi. Botează-l, jupâne, şi uşurează-te!
Aşa că, după povestea de ieri, mă uşurez şi eu cu nişte Oscar-uri ale stupizeniei pe care le-aş acorda la FCRP:

1. Cea mai catastrofală editare a unui curs: Etica şi dreptul comunicării. Vă ofer trei fragmente lipite într-unul singur. Regret că nu le găsesc pe cele mai spumoase. Nu veţi vedea în niciun alt curs atât de multe virgule lipsă şi atât de multe virgule în plus. Atât de multe cacofonii şi atât de puţine reguli respectate. Şi nici atât de multă exprimare infantilă.
2. Cel mai anacronic, confuz şi ofticos prof: Loredana Ivan. Premiul se acordă pentru îndemnul pe care-l vedeţi şi care vrea să spună că marile opere n-au trecut de secolul XX, se găsesc numai în cărţi, eventual, numai în cărţile din biblioteca profei. Orice altă sursă e derizorie. Internetul e lumea imbecilităţilor şi  a amatorismului. Oamenii valoroşi nu se ating de calculator. Tocmai am un schimb de mail-uri cu G. Hofstede. Dacă ar fi să mă iau după Loredana Ivan, website-ul acestui tătic al culturii organizaţionale ar fi o jucărie. Iar studentul care îl foloseşte ca sursă bibliografică, merită picat.
3. Cea mai scurtă videoconferinţă: 0 minute si 0 secunde (Patologii comunicaţionale)
4. Cel mai autentic ghiveci de curs: Imagologie = Freud + hainele lui Ştefan cel Mare + Mama Dracilor
5. Cea mai dezamăgitoare prezentare: Constantin Schifirneţ (Introducere în sociologie)
6.  Cel mai paradoxal curs: Informatică. După ce înveţi o grămadă de chestii noi, constaţi ca tot numai Word şi Excel ştii.
7. Cel mai absurd examen: Istoria culturii române moderne. Pentru mine, a fost un coşmar. Mi s-a cerut să construiesc un eseu pornind de la o lacună. Cuvântul lipsă provenea dintr-un carte. Proful mi-a spus pe forum că trebuia să ştiu cartea, fiindcă e una fundamentală. Pe bune? Şi Biblia e fundamentală, dar n-o ştie nimeni pe dinafară. Profu ăsta, Alexandru Cârlan, pe care îl adoră studentele de la zi, din motive absolut necunoscute, e un mare parşiv. Dar, oricât de bine ar şti el să facă giubuşlucuri, pe mine nu mă ameţeşte. 
8. Cea mai mincinoasă scuză pe care am auzit-o de la un profPregătesc 80 de studenţi pentru licenţă (Nicolae Firigioiu)
9. Cel mai învechit curs: Geopolitică. A rămas la statisticile din 2006. Altfel, nimic de reproşat.
10. Cel mai atemporal examen: limbi străine. La examen, tot la cunoştinţele din liceu apelezi.
11. Cea mai neprofesionistă metodă de evaluare: test grilă de 7 întrebări (Tehnici de cercetare şi redactare în ştiinţele sociale).
12. Cele mai proaste traduceri cu pretenţie de curs: Formare profesională şi training. (o să caut un exemplu)
13. Cel mai patetic stil de editare a unui curs: Imaginea liderilor politici. Exemplu: Tam-tamurile de copite ale hoardelor barbare loveau în mărul de granit al Carpaţilor. Popoarele migratoare s-au revărsat peste zările timpului, spărgând catapeteasma dintru început a lumii. Cavalcadele fulgerătoare ale cavaleriilor nomade mai răsunau încă a groază în sufletele înspăimântate de ecourile unor asemenea halucinaţii apocaliptice şi răscoala simţurilor speriate era copleşită de un sentiment mai înalt, întovărăşit de patosul măreţiei umane, al rezistenţei în faţa cotropitorilor. Din seninătăţile cucernice priveau c-un fel de spaimă şi de superstiţii la necunoscutul orizonturilor albastre. Ce ascundea azurul în neprihănirea lui? Ce neprevăzuturi mai putea să ofere?
14. Cel mai constipat stil de exprimare într-un curs: tot Imaginea liderilor politici. ...acestea vor fi ca două prisme cromatice, ale căror fascicule interferente vor avea ca unghi incident al reflecţiei problematica şi frământãrile prezentului. Tendinţele nemărturisite spre o perfecţiune intangibilă sunt proiectate în trecut, cu siguranţa unei baze ontologice concrete, ca efect al refulării lor. În ambele cazuri, libertatea imaginaţiei este nelimitată, când nu este îngrădită de dimensiunile reale ale posibilului.
15. Cel mai insipid curs: Semiotică
16. Cel mai bine scris curs: Cultură şi comunicare.
17. Cel mai bolnav curs: Analiza imaginii organizaţiilor. Delir cu grafice şi tabele.
18. Cea mai masonică videoconferinţă: Analiza imaginilor din data de 11.11.2011. Să vezi coincidenţă. S-a luat curentul. După câteva minute de stat pe întuneric, a apărut pe ecran un tabel cu un şir de procente ciudate: 11,11%. Luaţi-o ca pe o speculaţie doar.
19. Cea mai agramată frază scrisă de vreun prof în mail: puteţi reda lucrarea (Loredana Ivan). Sensul lui reda e de a da din nou. Iată cele două rânduri academice delicioase: 
20. Cel mai halucinant răspuns primit de la vreun profvă voi răspunde cu dragă inimă după terminarea concediului şi revenirea în ţară, la începutul anului viitor. (Dorina Guţu). Cerusem detalii despre o întrebare primită la examen. Ideea era că, dacă nu e din curs, atunci de unde e? Dar astfel de chestii mai pot aştepta din vară până la anul, când facultatea se va fi şi terminat. Ce, arde undeva? 
21. Cel mai şocant fenomen din această facultate: furtul de referate. Am povestit mai înainte pe larg. Culmea explicaţiei volatilizării referatului la Formare profesională şi training: era o lucrare aşa de bună încât am pus-o deoparte şi am uitat să o notez. Mai mult, voia să mă roage să-l public, ca exemplu pentru studenţi. Ţineţi minte numele Camelia Crişan. Mai am un premiu pentru această profă.
22. Cel mai misterios prof: Paul Dobrescu. E titularul a trei cursuri, dar nu s-a arătat nici măcar o dată studenţilor de la ID.
23. Cea mai şocantă dezvăluire despre sistemul de evaluare: profesorul nu vede testele studenţilor. Toată treaba o face calculatorul, el doar ridică salariul. Merită o captură acest citat, ca să vedem şi puţină gramatică la S. Fitzek:
Aşadar, oameni buni, iată adevărul: nu-şi bat joc de studenţi degeaba, ci pe bani. Vreau să vă mai povestesc ceva. La acest prof am ajuns în e-mail fiindcă voiam să aflu de ce am luat doar 7 din moment ce profa de franceză mi-a dictat răspunsurile corecte. Aţi auzit bine. La acest examen opţional, am fost singură în sală. Nu ştiu cum s-a făcut, dar s-a aşezat la calculatorul ei şi a început să-mi spună că răspunsul e multiplu, să bifez încă o variantă. N-am oprit-o, care era supărarea? Şi uite-aşa, am încheiat testul punând ce am crezut eu plus ce mi-a dictat ea. Şi nota a fost doar 7? Deci, ori avea o grilă greşită, ori a făcut-o intenţionat şi, în acest caz, mai bine rămâneam pe propriile forţe. Dar ceea ce trebuie să reţinem de aici e că profele din Braşov aveau testele rezolvate şi, probabil, le livrau studenţilor plătitori de şpagă. Aşa am înţeles eu abia în ultimul an de ce un grup consistent de gaiţe intrau mereu în sală la spartul târgului, când nu mai erau decât ele şi profesoara. Să vă fie de bine! Notele voastre proaste n-ar fi ridicat-o pe a mea, aşa că, felicitări!
Recunosc că şi eu am mai copiat. Am ridicat colţul dosarului şi m-am uitat după un nume sau un an. Dar aşa grosolănie de furăciune nu mi-am imaginat că există. Şi în niciun caz în cârdăşie cu un profesor. Şi nu în mod repetat. 
24. Cea mai stupefiantă chestie auzită pe holul facultăţii: La ce a fost examenul de azi? La filosofie sau filologie? Am oscilat dacă s-o premiez pe asta sau pe asta: Mie nu mi-a plăcut Kent (n.t. Kant)
25. Cel mai nepopular curs (sau prof): Retorică (Alexandru Cârlan). Un student la videoconferinţă, un student la examen.
26. Cel mai greţos prof: tot Alexandru Cârlan. Îşi scobeşte mâncarea dintre dinţi, se uită la ea, apoi o înghite.
27. Singurul profesor care a ţinut o videoconferinţă fără să se uite în foi şi fără slide-uri: Nicolae Firigioiu.
28. Cea mai neinspirată reacţie a unui prof la criticile unui student: Voi cere exmatricularea celor care au plagiat. Toată treaba pornise de la nişte observaţii pe care i le făcusem în legătură cu felul cum îşi editează cursul. Dezacordurile sunt la le acasă. Iar exprimarea, pe coclauri. Înfuriată, n-a avut replică pentru mine, dar a început să ameninţe toată facultatea. I-am cerut să spună în baza cărei legi crede că are drept de exmatriculare. N-a răspuns niciodată. După care a urmat faza de mai sus, cu nota 0 pentru referatul meu. Care, ulterior, după o mie de figuri şi minciuni, s-a transformat în 10.
Iată ce urmări instructiv-educative a avut postarea mea pe forum, introdusă prin fraza: Ceea ce vedeţi mai jos nu e lucrarea unui student, nu e blogul unui adolescent chiulangiu, nu e nici măcar o traducere cu Google Translate. E cursul de Formare Profesională şi Training, primele două pagini.


29. Cea mai mare ultimă batjocură: refuzul profesorilor de a coordona studentul la lucrarea de licenţă. Dorina Guţu mi-a spus mai întâi să copiez păreri din cărţi, apoi, după ce i-am spus că nu pot face aşa ceva fără să văd şi materia primă, fiindcă am şi eu părerea mea, m-a mai dus cu zăhărelul încă o lună până şi-a amintit că e gravidă. Anul acesta sunt în concediu de maternitate şi nu mai pot coordona lucrări de absolvire. Fericita veste am aflat-o cu o zi înainte de încheierea perioadei de înscrieri. Oricum e un răspuns mai folositor decât cel al profesorilor care nu au răspuns niciodată sau au făcut-o după o lună şi ceva.
30. Cel mai libidinos prof: Constantin Opran. Ce ar mai jumuli el o studentă, cât mai adolescentă! Citiţi până nu şterge ce gânduri părinteşti îşi aşterne pe blog.
Între timp, încă din anul II, facultatea şi-a pierdut dreptul de a mai organiza cursuri la distanţă şi astfel, epopeea FCRP-ului ID s-a încheiat odată cu a mea. Mai sunt multe de spus, dar le amân. Această pagină va mai suferi modificări şi completări. De exemplu, despre cât de împiedicaţi sunt profesorii care se cred riguroşi, dar în realitate, au nevoie de o menajeră care să le pună ordine în dezordinea din propriile minţi (vezi cerinţele redactării unei lucrări). O să revin cu această idee. Până atunci, mă duc să mă spăl pe mâini. Dacă ar fi să închei tot cu un superlativ, cea mai inutilă mişcare pe care o poţi face  după ce ai ajuns în mijlocul bălţii e să-ţi ceri banii înapoi. Totuşi, n-am încercat prin Protecţia Consumatorului.

Sau, pot încheia cu o vorbă bună, o postare pozitivă. Dar nici asta nu le-a plăcut. Sunt foarte mofturoşi FCRP-iştii.

15 comentarii:

  1. Cred ca investesti prea multa ura nejustificata in blogul asta. Sau acesta? Nu stiu, vad ca judeci teribil de aspru modul in care scriu oamenii. Probabil pentru tine si DEX sau DOOM sunt pline de greseli, Cred ca mai bine ti-ai investi timpul puricandu-le pe cele doua decat incercand sa faci o facultate la distanta sau scriind pe blog, din moment ce din cursurile de la FCRP ai retinut doar greselile. Modul in care ai tratat subiectul te recomanda ca un jurnalist mai mult decat potrivit pentru CanCan, Ring, Spy sau Click, in cazul in care iti cauti un job. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru recomandare, am sa incerc. Pot sa spun ca vin din partea ta?

      Ștergere
  2. Este un mod dur de a reda ceea ce se intampla la SNSPA, insa, din pacate, este purul adevar. Eu am terminat anul trecut FCRP la zi si situatia este similara. Profesorii sunt prost pregatiti, se considera cu mult superiori elevilor, au niste cursuri irelevante si scrise intr-un mod analfabet..
    Cat despre Camelia Crisan, e o adevarata placere sa o auzi la cursuri, in fiecare fraza are cate un dezacord sau cate o exprimare ilogica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu tot respectul, dar noi suntem descalificati si pentru o virgula pusa gresit... Cum se pot prezenta unii profesori cu cursuri atat de slabe? Eu cand am invatat pentru examene NU AM CAUTAT GRESELILE ci imi sareau pur si simplu in ochi. Eu fac parte din generatia care a fost pedepsita printr-un examen diferentiat (chipurile in avantajul nostru), pentru ca seminarista de la Publicitate nu a mai dat pe la facluni bune, iar cu o sapt inainte de examen ea vroia sa ne intalnim, sa recuperam 4 seminarii si sa aducem si doua proiecte, in conditiile in care ea avea inbox-ul plin cu mesajele: cum recuperam? cand recuperam? ce teme trebuie sa facem. Eu am ajuns la concluzia ca in SNSPA daca te revolti ptr un drept esti un om mort,

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamnelor, speram ca lucrurile s-au schimbat, au trecut doi ani de cand am scapat de SNSPA. Dar se pare ca au ramas la fel. Pana si oamenii au ramas la fel: obedientii sunt mai multi decat cei valorosi. Invatamantul a putrezit in tara asta. Pacat de profesorii buni, pacat de studentii care vor sa invete!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am ras si plans. Confirm, lucrurile sunt neschimbate. Ma duc sa invat pentru restanta la ICRM...

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca ai fi avut si lucruri bune de spus despre facultate. Unele lucruri prezentate de tine aici pot fi adevarate, dar trebuie sa recunosc ca se vede limpede ca sunt nuantate si scrise, poate, intr-un moment nu tocmai prielnic, ca imagine, facultatii.
    Cateva precizari sunt necesare.
    1. Facultatea nu si-a pierdut acreditarea, ci a renuntat la prelungirea acesteia.
    2. Poate sistemul de clasa virtuala (videoconferinta) a fost implementat pentru a avea mai multe cursuri fata in fata, chiar si asa virtual - adica in mediul online. Din pacate prezenta a devenit extrem de scazuta. Era evident. Mai putin interes din partea studentilor, dar si faptul ca majoritatea acestora erau si sunt angajati atat profesional cat si personal.
    3. Trebuie sa recunoastem ca formula ID a invatamantului romanesc a contribuit substantial la cresterea procentuala a absolventilor de studii universitare de licenta si de masterat. In acest sistem au fost si absolventi foarte buni, si pot da exemple in acest sens.
    Andrei Gaitanaru - profesor al FCRP si...
    coordonator al lucrarii de absolvire (foarte buna - apreciata cu nota 10) a doamnei Camelia Onciu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va salut, domnule profesor!
      Nu-mi amintesc prin ce momente trecea facultatea acum un an si jumatate, cand postam acest top. Nici nu ma interesa. La plecare, am inchis usa. Trebuie sa intelegeti ca acestea sunt peripetiile si aprecierile mele, pe blogul meu. Logic sa poarte amprenta trairilor mele. Grav era daca fabulam. Or asta nu vad sa contraziceti si nici n-o s-o faceti, pentru ca toate aceste lucruri chiar s-au intamplat.
      Cat despre nivelul celor de la ID, nu aruncati vina pe studenti! Putin le dati, putin o sa primiti. Iar daca unii sunt de apreciat, asta nu inseamna ca sunt produsul profesorilor de la FCRP. Au intrat in facultate gata formati. Iar faptul ca s-au inmultit absolventii de hartie o fi ceva pozitiv?
      Ma bucur sa schimb o vorba cu dvs., dar in asemenea chestiuni trebuie sa discutati mai mult cu actualii dvs. studenti decat cu mine. Chiar daca am fost de nota 10. Imi place sa cred ca a fost nota mea, pe munca si originalitate, si ca nu ma acuzati de ingratitudine.
      Cu bine! Cu frumos, cu adevar! :)

      Ștergere
  7. Repet. Am spus ca este vorba de o lucrare foarte buna apreciata, asa cum merita, cu nota 10.
    Sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamna Camelia Onciu
    Mi-ati facut mai multe reclamatii la nivel de facultate, inclusiv pentru faptul ca v-am raspuns la email in timp ce eram in concediu de maternitate. Aces lucru s-a intamplat doar dupa ce ati obtinut nota 4. Ati reclamat pe toata lumea care nu v-a notat cu 10. Acum vad pe blogul dvs acuze ca sunt agramata pentru ca lipseste litera p din cuvantul preda intr-un emai personal catre dvs. Nu ma intereseaza problemele dvs personale si ce anume v-a cauzat aceasta ura fata de oameni pe care nu ii cunoasteti, dar eu o sa ma adresez Politiei cu o plangere oficiala la adresa dvs.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce inseamna reclamatie "pentru faptul ca v-am raspuns la email in timp ce eram in concediu de maternitate"? Adica o sesizare avand ca obiect activitatile dvs in timpul starii de gravidie/lauzie? Ati visat, va e rau?
    "Reclamatia" care va pomenea se numeste CONTESTATIE la notele primite la metodologie: 0, apoi 4. Ati aruncat vina pe unii si pe altii cand v-am intrebat unde a disparut referatul meu. Nu l-ati gasit (va garantez ca stiu si acum cu ce semne particulare l-am tiparit) si pentru asta n-am primit explicatie. Dupa ce vi l-am trimis pe mail, generoasa, mi-ati dat 4. Nu ma asteptam, prezentasem un capitolas dintr-o monografie de sat. Lucrata in 3 ani. Evident, fara pretioasa dvs. indrumare, ci a unui alt sociolog. Sigur ca voiam mai mult, chiar daca nu copiasem definitii, ca sa va fac pe plac. Acest 4 cerea o contestatie.
    Deci care e treaba cu maternitatea? Adica pe mine ma durea faptul ca dvs. alaptati in timp ce dati note? Ce e cu aberatia asta?
    In rest, drum bun catre politie! Acolo, da, puteti depune reclamatii. Sa nu le confundati cu contestatiile! Puteti sa va uniti eforturile cu ceilalti profesori care mi-au dat 10, dar pe care i-am criticat aici. De fapt, si dvs, doamna prof. Ivan, mi-ati dat un 10, ba chiar mi-ati laudat lucrarea. Deci asta cu 10/fara 10 nu merge, n-ati gasit un criteriu consecvent. Dar ar trebui sa puteti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-adevar, o buna parte din cursurile de la SNSPA sunt o catastrofa. Si ca suport si ca predare. Totusi, sa il mentionezi pe profesorul Constantin Opran la sectiunea "Cel mai libidinos profesor" este un pic deplasat. Respectivul blog nu ii apartine profesorului, ci a fost scris de un student nemultumit. Cum iti poti imagina ca o persoana se poate face de ras cu respectivele bazaconii? Poate doar daca a vrut sa fie ironic.

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Aşa spun toţi: că n-a zis aşa, că nu ştia, că n-a furat, că era virgină...iar, în final, ALTUL e de vină. Iar cea mai de vină, bineînţeles, sunt eu.

    N-am răspuns niciunui mesaj anonim, este prima şi ultima oară când o fac. Într-o astfel de discuţie, nu e loc pentru laşi şi anonimi, voi şterge orice mesaj nesemnat.
    Anonimule care crezi că acestă postare se bazează pe ceea ce "îmi pot eu imagina": învaţă să îţi asumi afirmaţiile, să ţi le treci pe nume. Altfel, e ca şi cum n-ai vrea să faci decât copii din flori!

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Nu e interzis sa fiti nervos, dar este obligatoriu sa va exprimati corect!